Wednesday, March 31, 2010

Mak Abah ; Saya Sayang Semua.


Wahai adik-adik kenangkan jasa ayah
Hormatilah dia tanda kasih padanya
Pengorbanannya yang tiada terhingga
Mencari rezeki membesarkan kita

Ingatlah adik kasih ibu tercinta
Mengasuh mendidik tanpa letih dan jemu
Namun di wajahnya tetaplah ceria
Dapatkanlah ibu itulah kasih kita
Sayang sayang Allah
Sayang sayang nabi


Sayang sayang Allah
Sayang sayang nabi
Sayang sayang ayah
Sayang sayang ibu
Sayang sayang Allah
Sayang sayang nabi
Sayang sayang ayah
Sayang sayang Ibu


Kau orang mesti pernah dengar bibit-bibit lirik lagu seperti di atas kan??
Dulu masa lagu ni tengah-tengah top memang selalu kot diputarkan dekat radio.
Lagi-lagi lepas pengumuman waktu solat dekat radio, mesti ada punya lagu tu.
Tapi tu dululah, sekarang mana ada lagi yang minat lagu-lagu nasyid kan?
Sekarang orang layan lagu ni ;

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andainya kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Okey, okey aku bagi separuh saja lirik sebab aku tau kau orang dah humming lagu ni dah.
Mesti nyanyi bagai nak gila dah ni.
Kan Ajai kan?

Sebenarnya bukan pasal lagu ni yang aku nak cerita.
Tetiba cerita pasal lagu ni pula.
Lari tajuk betul.
Nanti tak pasal-pasal kena kutuk sebab minat lagu Aril AF
Ni aku nak cerita pasal perbezaan di antara mak dengan abah aku.
Banyak juga perbezaan antara mak dengan abah aku ni.
Perbezaan macam mana tu kenalah baca, okey jom cekidaout. (Check it out lah maksudnya tu)

Perbezaan pertama : Situasi masa sebelum keluar rumah.

Mak :
"Haa. ni jangan lupa pulak nak kunci pintu ni semua. Sekarang ni banyak curi-curi ni."

Selang 5 minit.

"Jangan lupa kunci pintu ni, Check semua plug dah tutup ke tidak"

Selang 5 minit.

"Kunci pintu ni. Pintu belakang tu sekali. Check semua"

Selang 5 minit.

"Al-Aiman, rumah ni nanti check semua pintu, tingkap kunci. Jangan lalai nanti pencuri masuk"

Okey, ni cara mak aku sebelum dia nak keluar rumah.
Iya mak, Mohammad Al-Aiman faham semua tu.
Tetapi disebabkan naluri seorang ibu, memang tak sah kalau tak cakap banyak-banyak kali kan?

Abah :

"Ni semua pintu tingkap semua kunci, plug tutup cabut sekali. Nanti abah check tak buat semua siap kena sekeh okey"

Haa, jawapan aku senang saja.
"Baik boss" sambil tunjuk isyarat bagus.
Memang tepat dan padat abah punya sound.
Tak payah nak ulang 3-4 kali.
Sekali jer cukup untuk faham.

Perbezaan kedua : Situasi masa nak minta duit belanja sekolah.

Mak :

"Ni duit belanja ni ada lebih simpan. Jangan nak gatal-gatal beli benda-benda mengarut. Mak ni susah cari duit. Ingat mak ni kilang cop duit ke nak mintak duit hari-hari?

Tu dia mak punya sound.
Memang berdesup menusuk, mendalam habis.
Tapi dalam bising-bising tu dia hulur juga.
Mak mana yang tak sayang anak kan?

Abah :

"Ni duit belanja sekolah hari ni. Cukup tak? Kalau tak abah bagi lebih sikit"

Haa, yang ni memang aku tak tau nak cakap apa.
Siap nak bagi lebih tu.
Siapa yang tak nak kan kalau duit belanja dapat lebih dari selalu?

Perbezaan ketiga : Situasi masa kecik-kecik dulu dekat shopping mall.

Mak : "Masuk tengok saja!"

Mak memang tegas masa tu.
Yang paling aku tak boleh lupa aku akan ikut cakap mak lepas tu letak tangan belakang pinggang sambil tengok-tengok saja barang-barang mainan.
Peh, mana boleh tahan kalau tengok Lego, Senapang apa semua mainan tanpa sentuh kan?
Tapi takut mak bising tu yang sampai tak sentuh tu.

Abah : "Ambil barang yang paling murah saja!"

Barang yang paling murah?
Kau orang nak tau apa yang aku ambil?
Askar-askar yang kecil-kecil warna hijau yang ada macam-macam gaya dan aksi tu.
Tu saja yang paling murah pastu dapat banyak.
Tapi tak kisah pun sebab janji dapat barang mainan.
Bila dapat memang senyum sampai telinga lah.

Perbezaan keempat : Situasi semasa dapat keputusan peperiksaan.

Mak : "Ni apa pasal banyak subjek dapat macam ni? Kat sekolah main ke belajar ni?"

Kalau masa nak tandatangan report card tu lah memang masa paling tak best sekali.
Bukan apa, kalau kena bebel saja aku tak kisah tapi siap sedialah nak kena rotan apa semua.
Haa, tu memang peritlah kan?
Tapi nak elak macam mana pun tetap kena rotan juga sebab keputusan tak pernah nak cantik.

Abah : "Lain kali buat lain. Jangan nak main saja!"

Sambil abah tandatangan sambil tu dia nasihatkan aku sekali.
Tapi kalau teruk keputusan tu memang kena rotan juga.

Perbezaan kelima : Situasi masa nak keluar rumah lepak dengan kawan-kawan.

Mak : "Ni sudah malam-malam buta baru nak keluar? Apa tak boring ke asyik lepak tengok muka kawan-kawan tu?"

Dulu masa zaman sekolah mak memang pantang kalau lepak waktu tengah-tengah malam.
Aku macam biasalah, pekakkan telinga saja.
Sebab nak tengok bola punya pasal.
Dulu zama sekolah mana ada astro dekat rumah kan?

Abah : "Haa, nak pergi mana tu? Kalau lepak tak lama abah nak join. Dah lama tak pekena teh tarik mamak tu"

Ni memang serious weih.
Abah aku join aku lepak dengan kawan-kawan.
Apa ada hal kan?
Sampaikan kawan-kawan yang tengah hisap rokok buang semua rokok tu waktu aku dengan abah aku datang nak lepak.
Memang kelakar gelagat dia orang tu.
Iya lah, budak bawah umur hisap rokok kan?
Memang cuak habislah.
Dia orang ingat aku datang bawa abah nak tangkap dia orang bagi dekat mak bapak.
Padahal nak datang lepak.

.............................................................................

Ni antara perbezaan mak dengan abah aku.
Ada banyak lagi sebenarnya tapi nantilah next time aku cerita lain.
Tapi walaupun mak tu garang dan abah tu cool tak bermaksud aku sayang abah lebih ke apa ke atau mak tu tak cool ke kan?
Sebenarnya aku nak cakap yang memang mak dan abah tu berbeza tapi kasih sayang aku dengan mak dan abah tiada perbezaan pun.
Dua-dua pun sama sayang.

Okey, sekarang aku nak pergi download lagu Aril AF tu.
Eh, silap. Bukan-bukan.
Aku nak download lagu atas sekali tu, kumpulan Huda tak silap aku.
Nak dengar balik lepas tu forward dekat kawan-kawan.
Yeah!

P/S : Kalau ada cerita pasal mak abah kau orang bagitaulah aku. Aku pun nak dengar juga. Itu pun kalau kau orang sudilah kan?

P/S lagi : Aku buat entri ni sebab aku baru ter-pecah-kan pinggan mangkuk favourite mak abah. Hampeh betul. Tak pasal-pasal kena buat entri bodek.

8 comments:

  1. hehe best best entry ko ni.mak ayah sy sporting.smpai skrg pn sporting.

    mak : "kalau kamu nk gi tgk kazaa buat persembahan(gig la maksud dia,dia bkn tau gig tu apa haha) pegila.mak boleh duduk umah"

    ayah : "ni ayah bg duit belanja lebih kt akak(saya la) lebih sikit sbb dia buat keje lebih dr adik.adik jgn ada rasa iri hati ye.kalau rajin mcm akak,ayah bg adik lebih bulan depan"

    huhu untung dpt mak ayah yg baik kan :')

    ReplyDelete
  2. sasha : haa,tengkiu, tengkiu ;D
    tu lah, sapa dapat mak abah yg cool memang syiok.
    tp sebenarnya semua org pun ada mak ayah yg sporting, cool n baik cuma lain-lain style lah kan?
    apa-apa pun jgn derhaka sama mak abah..=D

    ReplyDelete
  3. tol2..sy pun syg mama abh sy jugak..hehe..give u 5 stars la aiman..hehe

    ReplyDelete
  4. eika : yeah..tenkiu,tenkiu..=D..sayangilah mereka sepenuhnya..=D

    ReplyDelete
  5. Bila aku dok sorang2 kat umah bujang slalu teringat mak abah aku..... bila nak balik KL je, rasa sebak pasal nak tinggalkan diorg.....

    ReplyDelete
  6. ejat : haa,perasaan tu mmg akan ada dlm hati seorang insan yg bergelak anak..mana boleh nk sembunyi perasaan tu kot kn?..apa-apa pun sayangi mereka ya!..=)

    ReplyDelete
  7. nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

    ReplyDelete
  8. mr.lonely : thanx weih..aku free aku check belog kau eh..jgn risau mesti check..aha..=D

    ReplyDelete